Vlaggen - Naamgeving van de gemeente - Monumenten voor de gesneuvelden - Erfgoed Roosdaal - Naamgeving van straten en toponiemen

 

Vlaggen

 

Voor het gemeentehuis bevinden zich een aantal vlaggen die zeker besproken kunnen worden tijdens een bezoek aan het gemeentehuis of tijdens een leerwandeling.

 

Adres: Brusselstraat 15, 1760 Roosdaal

 

Wapenschild van de gemeente Roosdaal

 

Beschrijving: Roosdaal bestaat sinds 1965. Toen werden de dorpen Pamel, Strijtem en O.L.V.-Lombeek samengevoegd tot één gemeente. Voor de naam van de gemeente baseerde men zich op de naam "'t Roesdaal". Deze naam verwijst naar een rietveld waar de grenzen van de 3 gemeenten bij elkaar komen. Men maakte van "'t Roesdaal" "Roosdaal". Later kwam Borchtlombeek er ook bij. Vanaf dan bestond Roosdaal uit 4 deelgemeenten. Deze worden in het wapenschild weergegeven door 4 rozen.

 

Vlag van Vlaams-Brabant

 

Beschrijving: Ze lijkt sterk op de Vlaamse vlag, maar heeft een andere kleurencombinatie.Op deze vlag staat een gele leeuw met rode tong en klauwen op een zwarte achtergrond afgebeeld.

 

Vlaamse Leeuwenvlag

 

Beschrijving: De Vlaamse Leeuwenvlag of de vlag van Vlaanderen staat symbool voor de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest. Het ontwerp van de vlag is gebaseerd op het oude wapen van het graafschap Vlaanderen. De officiële vlag heeft een gele achtergrond met hierop een zwarte leeuw afgebeeld. De leeuw heeft een rode tong en rode klauwen.

 

Belgische vlag

 

Beschrijving: De Belgische vlag bestaat uit drie verticale, gekleurde strepen: zwart, geel en rood. De kleuren van de vlag zijn afgeleid van het wapenschild van het voormalige hertogdom Brabant. Hierop werd een leeuw van goud (geel) voorgesteld, op een achtergrond van sabel (zwart) en geklauwd en getongd van keel (rood).

 

Europese vlag

 

Beschrijving: De Europese vlag staat symbool voor de Europese Unie. De vlag bestaat uit een blauwe achtergrond met een cirkel van 12 gouden sterren op. De 12 sterren hebben niets te maken met het aantal EU-landen, maar ze staan voor eenheid, solidariteit en harmonie tussen de volkeren van Europa.

 

Algemene tips

 

Beschrijving: Aansluitend op de bespreking van deze vlaggen, kan er in de 2de en 3de graad aandacht besteed worden aan de gemeente als onderdeel van de provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen, België en Europa.

 

Naamgeving van de gemeente

 

Beschrijving: Roosdaal bestaat sinds 1965. Toen werden de dorpen Pamel, Strijtem en O.L.V.-Lombeek samengevoegd tot één gemeente. Voor de naam van de gemeente baseerde men zich op de naam "'t Roesdaal". Deze naam verwijst naar een rietveld waar de grenzen van de 3 gemeenten bij elkaar komen. Men maakte van "'t Roesdaal" "Roosdaal". Voor meer informatie i.v.m. het ontstaan en de naamgeving van de gemeente kan je contact opnemen met de plaatselijke erfgoedvereniging Rausa.
Contactgegevens: Erfgoed Rausa: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Rausa

 

Monumenten voor de gesneuvelden

 

Monument voor de gesneuvelden in de deelgemeenten

 

Adres: rondom de kerk in de deelgemeenten (zie levensbeschouwelijke elementen)
Beschrijving: Dit monument werd gebouwd ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Op de zijkanten van het monument zijn hun namen gebeiteld. Op de achterzijde zijn ook de namen toegevoegd van soldaten die gesneuveld zijn in de Tweede Wereldoorlog.
Tips: In de periode van de herdenking van Wapenstilstand kan er met de kinderen eens een bezoek gebracht worden aan een monument voor de gesneuvelden. Het is belangrijk dat de kinderen beseffen dat er tijdens de wereldoorlogen veel doden gevallen zijn en dat we deze mensen op een speciale manier willen herdenken.
Contactgegevens: Deze monumenten zijn vrij te bezoeken.
Website: /

 

Erfgoed in Roosdaal

 

Op de volgende website vindt u nog meer erfgoed in Roosdaal: Lijst onroerend goed Roosdaal

 

De Hertboommolen (Zepposmolen)

 

Adres: Molenkauter 9, 1760 Roosdaal (Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek)
Beschrijving: De Hertboommolen is een koren- of graanmolen. Hij werd gebruikt voor het malen van graan. Korenmolens waren in de middeleeuwen onmisbaar in de landbouw, brood was een belangrijk product.
Tips: De Hertboommolen heeft 2 bijnamen: De tragische molen en de Zepposmolen. In de klas kunnen enkele verhalen die verwijzen naar de tragische molen voorgelezen en besproken worden (verhalen tragische molen).
Er kan ook een fragment uit "Kapitein Zeppos" bekeken en besproken worden.
Contactgegevens: 054/51.87.07
Via de website is het mogelijk een bericht te sturen naar de organisatie. Bezoekers melden zich best aan via de website.
Website: Windmolens

 

Retabel en orgel in de O.L.V.-Kerk in O.L.V.-Lombeek

 

Adres: Koning Albertstraat, 1760 Roosdaal (OLV Lombeek)
Beschrijving: In de kerk bevindt zich een houten Mariaretabel. Dit bestaat uit meer dan 120 beeldjes die in 9 taferelen het leven van Maria voorstellen. Het orgel dat in de kerk staat, is zeker en vast ook een bezoek waard. De kerk kan enkel bezocht worden tijdens de vieringen of na afspraak. Je maakt best een afspraak met de heer Gilbert Van Laethem voor een klasbezoek. Er is ook een rondleiding mogelijk.
Contactgegevens: Bezoek na afspraak: Gilbert Van Laethem (054/33.83.21)
Website: Toerisme Vlaams-Brabant

 

De Dikke van Pamel

 

Adres: Kaaistraat (aan de Dender), 1760 Roosdaal
Beschrijving: Victor De Klerck was al van kleins af zwaarlijvig. Hij kreeg ook buiten Pamel de bijnaam "Dikke van Pamel". Hij woog wel meer dan 300 kg en mat ongeveer 2 meter. De Dikke van Pamel kreeg een standbeeld aan de Dender. Aan het standbeeld is ook een picknickplaats en een speelweide voorzien. Ideaal om een picknick met de klas te organiseren.
Contactgegevens: /
Website: De Dikke

 

De oude dorpskern van Pamel

 

Adres: langs de Kerkhofstraat en de Oudekerkweg, 1760 Roosdaal
Beschrijving: Pamel ontstond aan de oevers van de Dender. Er was een grote landbouwgemeenschap die de weilanden en de rijke gronden langs de rivier goed gebruikte. Deze plaats was de eerste dorpskern. De oude kerk is afgebroken, maar het Hof De Kam en het Meiershuis staan er wel nog. In de oude dorpskern vindt men ook het oude geklasseerde kerkhof terug. De huidige dorpskern is hoger gelegen en bevindt zich rond de neogotische kerk. Hieronder vindt u een Ferrarriskaart (1777) van de oude dorpskern.
Tips: Tijdens een leerwandeling kan er aandacht besteed worden aan de huizen van vroeger. De bouwstijl, maar ook de functie kan zeker en vast besproken worden.
Contactgegevens: Erfgoed Rausa: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Rausa

 

  oude dorpskern kaart

 

De bunkersite: wandeling langs de bunkers

 

Adres: vertrek aan de Lange Kamstraat, 1760 Roosdaal
Beschrijving: De bunkersite is een stille getuige uit de Tweede Wereldoorlog. De site bestaat uit 4 oorlogsbunkers die gebouwd werden in 1939. Ze maakten deel uit van de verdedigingslinie tussen Waver en de Dender. De muren van de bunkers zijn wel 1,20 meter dik. De wandeling gidst je langs de 4 bunkers.
Tips: Het centraal element op het terrein aan de Lange Kamstraat is een bomenstructuur die opgebouwd is uit 2 cirkelvormige bomenrijen met een wandelpad ertussen. De cirkelvorm verwijst naar de oneindigheid: oorlogen zijn een constant gegeven in de geschiedenis en zullen in de toekomst ook niet verdwijnen. De bomen staan ook symbool voor hoop op een betere wereld. In het midden van de bomencirkel bevindt zich een grote windroos. Van hieruit kunnen enkele oriënteringsoefeningen gedaan worden. Ook de buurgemeenten worden duidelijk op de windroos aangegeven. Bij de bunker aan de Lange Kamstraat is een picknickweide aangelegd. Dit is ideaal voor een picknick met de klas aan de bunker.
Contactgegevens: Erfgoed Rausa: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Rausa
Toerisme Vlaams-Brabant

 

Naamgeving van straten en toponiemen

 

Beschrijving: Heel wat straatnamen in de gemeente zijn niet zomaar gekozen. Ze hebben een geschiedenis en ze vertellen een verhaal.
Tips: Tijdens een leerwandeling kan er aandacht geschonken worden aan namen zoals de Gasthuisstraat, de Kerkhofstraat, de Brusselstraat, … Na de wandeling kan er een werkblad aangevuld worden i.v.m. straatnamen en hun naamgeving. De lln. noteren de namen van straten die ze tegenkwamen of die ze op een kaart opgezocht hebben in de juiste categorie van naamgeving.
Op de onderstaande website vind je ook nog veel informatie over de straatnamen.
Website: Straatnamen