De deelgemeenten - De buurgemeenten - Ontstaan van de gemeente - Bereikbaarheid van de gemeente - De Dender - Soorten landschappen - Sterrenkunde - Weer - Wegen

 

De deelgemeenten

 

Pamel

 

Beschrijving: Pamel ontstond aan de oevers van de Dender. Er was een grote landbouwgemeenschap die de weilanden en de rijke gronden langs de rivier goed gebruikte. Deze plaats was de eerste dorpskern. De huidige dorpskern is hoger gelegen en bevindt zich rond de neogotische kerk van Pamel (aan de Brusselstraat). In deze deelgemeente bevindt zich het gemeentehuis van de gemeente Roosdaal. Ledeberg en Poelk zijn belangrijke gehuchten van Pamel.
Website: Pamel

 

Strijtem

 

Beschrijving: Dit dorp werd al sinds 1141 in de geschiedenisboeken vermeld. Sinds 2003 is de dorpskern van Strijtem beschermd. Enkele bezienswaardigheden die zeker aan bod kunnen komen zijn de kapel van de Zeven Beuken en de Sint-Martinuskerk. Doorheen deze deelgemeente lopen ook veel wandel- en fietsroutes.
Website: Strijtem

 

Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

 

Beschrijving: Het landschap van dit dorp is prachtig. De woningen van de dorpskern staan mooi rond de kerk en het kasteel Rokkenborch. O.L.V.-Lombeek werd in 2008 verkozen als mooiste dorp van Vlaams-Brabant.
Website: Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

 

Borchtlombeek

 

Beschrijving: Dit dorp werd in twee verdeeld bij de fusie van de gemeenten. Een deel van het dorp ging bij Liedekerke, het andere deel ging naar Roosdaal. Het deel dat bij Liedekerke hoort, blijft wel tot de parochie Borchtlombeek horen. Het gehucht Kattem maakt deel uit van Borchtlombeek. Dit dorp werd vroeger ook wel eens het ”kapellekesdorp” genoemd, omdat er in het dorp veel kapellen te vinden zijn.
Website: Borchtlombeek

 

De buurgemeenten

 

Adres: windroos aan de bunker aan de Lange Kamstraat,
1760 Roosdaal
Beschrijving: Roosdaal heeft 5 buurgemeenten: Lennik, Liedekerke, Gooik, Ternat en Ninove. De windroos aan de bunkerweide geeft goed aan waar de buurgemeenten zich bevinden t.o.v. Roosdaal. De buurgemeenten worden aangeduid met een pijl op de windroos.
Tips: Tijdens een bezoek aan de bunkersite kan er even naar de windroos gekeken worden. De buurgemeenten kunnen gesitueerd worden. Er is ook een prachtig panoramisch uitzicht over de buurgemeenten. Nadien kunnen we in de klas de websites van de verschillende buurgemeenten kort verkennen. Er kan ook een werkblad ingevuld worden i.v.m. de buurgemeenten van Roosdaal.
Website: kaart buurtgemeenten

 

Ontstaan van de gemeente

 

Adres: Roosdaal
Beschrijving: Roosdaal ligt ten zuidwesten van Brussel en maakt deel uit van het Pajottenland. Roosdaal is aanvankelijk ontstaan door een fusie van de dorpen Pamel, Strijtem en O.L.V.- Lombeek. Voor de naam van de gemeente baseerde men zich op “’t Roesdaal”. Deze naam verwijst naar een rietveld waar de 3 grenzen van de gemeenten bij elkaar kwamen. Nadien sloot ook een deel van Borchtlombeek aan bij Roosdaal.
Tips: In de klas kan een oude kaart (bijv. Ferrarris) vergeleken worden met een huidige kaart van de gemeente. De lln. zullen snel ontdekken dat op de oude kaart enkel de deelgemeenten te zien zijn. Op de huidige kaart maken de deelgemeenten deel uit van de gemeente Roosdaal.
Contactgegevens: Erfgoed Rausa: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Rausa
oude kaarten

 

Bereikbaarheid van de gemeente

 

De Lijn

 

Beschrijving: Als de leerlingen de lagere school verlaten is het belangrijk dat ze het openbaar vervoer kunnen gebruiken om zich te verplaatsen. Via de website van De Lijn kunnen de kinderen gemakkelijk opzoeken welke bus ze moeten nemen en wanneer ze moeten overstappen. Ook de tabellen in de bushokjes kunnen geraadpleegd worden.
Tips: Als voorbereiding op een uitstap naar de markt,… kunnen de leerlingen opzoeken welke bus ze moeten nemen om op tijd op hun afspraak te zijn. De lln. kunnen dit op de website van “De Lijn” opzoeken. Tijdens de busrit kan er ook aandacht besteed worden aan de attitudes die gewenst zijn tijdens een busrit.
Contactgegevens: Lijninfo: 070/220.200
Website: De Lijn

 

NMBS

 

Beschrijving: In Ninove, Okegem en Liedekerke is er een treinstation. Vanaf het station is er ook een goede busverbinding naar Roosdaal en haar deelgemeenten. Via de website van de NMBS kunnen de kinderen gemakkelijk opzoeken welke trein en bus ze moeten nemen. Ook de tabellen in het treinstation kunnen geraadpleegd worden.
Tips: Als voorbereiding op een uitstap kunnen de leerlingen opzoeken welke trein en eventueel ook welke bus ze moeten nemen om op tijd op hun afspraak te zijn. De lln. kunnen dit op de website opzoeken.
Contactgegevens: 02/528.28.28
Website: NMBS

 

De Ninoofsesteenweg of N8

 

Beschrijving: De Ninoofsesteenweg of N8 snijdt Roosdaal in twee. Hij verbindt Ninove met Brussel. De N8 is een belangrijke uitvalsweg voor mensen die in Brussel werken. De N8 loopt door tot in Veurne.

  N8

 

De Dender

 

De delen van de rivier

 

Adres: Kaaistraat en Weerstanderskaai,
1760 Roosdaal
Beschrijving: De Dender ontspringt in Ath en mondt in de Schelde uit in Dendermonde. De Dender passeert in Roosdaal en vormt een natuurlijke scheiding tussen Roosdaal en Ninove. De Dender is een rivier met veel meanders, holle en bolle oevers.
Tips: Aan de Kaaistraat is er voldoende ruimte om met de klas even aan de kant te gaan staan en de Dender te bekijken. Hier zie je ook al een grote meander. Tijdens de observatie kunnen de volgende begrippen zeker aan bod komen: bron, monding, meander, stroomopwaarts en -afwaarts, linker- en rechteroever. Om de linker- en rechteroever te bepalen, kan je met je mond in de richting van de monding gaan staan. Het deel aan de linkerkant is de linkeroever, de andere kant is de rechteroever. Kijk zeker ook eens naar de waterkeringsmuur die ervoor zorgt dat overstromingen zoveel mogelijk tegengehouden worden. Nadien kan er in de klas verder geoefend worden op de delen van de rivier de Dender.
Contactgegevens: /
Website: /

 

Sluizen op de Dender

 

Adres: Sluis in Pollare, sluis in de Teralfene, sluis in Denderleeuw,…
Beschrijving: Tussen Ath en Dendermonde bevinden zich 13 sluizen en stuwen. Met behulp van een sluis kan een schip het hoogteverschil op de rivier overbruggen. Een stuw naast elke sluis houdt het waterpeil in de Dender op peil voor de scheepvaart.
Tips: Je kan zeker en vast met de klas eens gaan kijken naar de werking van een sluis. Je kunt dan eventueel met de fiets via het jaagpad naar Teralfene of Pollare gaan. Vooraf bekijk je best samen met de kinderen enkele filmpjes i.v.m. de werking van een sluis.
Werking sluizen
Contactgegevens: /
Website: /

 

Toerisme op en langs de Dender

 

Beschrijving: De Dender biedt heel wat mogelijkheden aan toeristen. Het is mogelijk om een boottocht op de Dender te maken vanuit Aalst. Onderweg kan je dan genieten van de mooie omgeving. Langs de Dender lopen er ook verschillende wandel- en fietsroutes over het jaagpad. Vroeger werden de schepen door paarden en mensen voortgetrokken. De paarden en de mensen liepen langs het jaagpad.
Tips: Als de milieuboot op dit moment niet op de Dender vaart, kan deze boottocht misschien een leuk alternatief zijn. De leerlingen vinden het ook leuk om langs het jaagpad van de Dender te fietsen. Vanuit Roosdaal kan je naar Ninove, Liedekerke en Aalst via het jaagpad. Je kan deze uitstap misschien koppelen aan het observeren van een sluis.
Contactgegevens: boottochten: River Tours: 053/72.94.40
Website: Rivertours Wandel- en fietsroutes

 

Soorten landschappen

 

Landelijk en stedelijk landschap

 

Adres: bunkersite aan de Lange Kamstraat of de Piezelstraat
Beschrijving: Vanaf de weide van de bunkersite aan de Lange Kamstraat heb je een mooi zicht op Roosdaal en Ninove. Als je naar Roosdaal kijkt, zie je een landelijk landschap met veel groen, een windmolen,…. Als je richting Ninove kijkt, zie je een dichtbevolkte stad met een industrieterrein langs de Dender. Dit is een stedelijk landschap met industrie. Langs de Piezelstraat zie je het industrieterrein van Ninove nog beter.
Tips: Na de observatie kan er in de klas verder gewerkt worden rond de verschillende soorten landschappen. Er kan ook kort besproken worden waarom het industrieterrein zich langs de Dender bevindt.
Contactgegevens: /
Website: /

 

Sterrenkunde

 

Stellarium

 

Beschrijving: Stellarium is een programma dat je gratis kan downloaden. Met dit programma kan je de sterrenhemel op een bepaald moment en op een bepaalde plaats simuleren. De posities van planeten en sterrenbeelden kunnen goed afgeleid worden uit het programma.
Tips: Je kunt dit programma gebruiken in een thema rond de sterren en de planeten. Je kunt de kinderen dan een simulatie van de hemel rond de schoolomgeving laten zien. Dit programma kan de kinderen ook voorbereiden op een echte sterrenkijkavond op school. Ze maken al kennis met de vorm van de grote beer en met enkele planeten.
Contactgegevens: /
Website: Stellarium

 

De zon en de maan

 

Beschrijving: Met behulp van de website van het KMI kan er samen met de kinderen gekeken worden naar het moment van zonsopkomst en zonsondergang. De kinderen zullen ontdekken dat de dagen korter / langer worden.
Tips: Samen met de kinderen kan er ’s morgens gekeken worden naar de zonsopgang. In september komt de zon echt op in het oosten. In december is dit meer in het zuidoosten. Beide punten kunnen aangeduid worden en nadien kan het verschil in de klas besproken worden.
Contactgegevens: /
Website: De zon en de maan

 

Weer

 

Beschrijving: Op de website van het KMI kan je een uitgebreid weerbericht vinden. Dit geeft informatie over de temperatuur, de wind, de neerslag en de bewolking. Je verneemt ook informatie over het weer voor de komende dagen.
Tips: Als je met de klas een activiteit buiten plant, kan je de leerlingen vooraf eens laten kijken naar het weerbericht van die dag. Zo weet je op welk moment je de activiteit het beste plant. Ook de website met de buienradar kan hiervoor gebruikt worden. In een thema i.v.m. het weer kunnen de leerlingen elke dag enkele metingen doen en deze metingen in een grafiek zetten. Je kunt dan kijken of deze metingen overeenkomen met de voorspellingen van het KMI.
Contactgegevens: /
Website: Buienradar
Het weer

 

Wegen

 

Holle weg aan Wolfput

 

Adres: aan het einde van de Begaardenstraat,
1760 Roosdaal
Beschrijving: Als je de Begaardenstraat een eind inloopt, zie je links een bunker staan. Rechts gaat de straat verder. Dit is een voorbeeld van een mooie, holle weg. In de berm van deze weg zie je ook vossengaten.
Deze straat is een restant van de oude Romeinse Heirbaan.
Tips: Het is zeker de moeite om deze holle weg en de vossengaten eens te bekijken met de kinderen. Voor deze wandeling trek je best stevige wandelschoenen of laarzen aan.
In de klas kan er ook verder ingegaan worden op de functie van de Romeinse Heirbanen.