Dialect - Verhalen - Naamgeving van straten en toponiemen

 

Dialect

 

Het Roosdaals dialect

 

Beschrijving: Elke deelgemeente en elk gehucht van Roosdaal heeft een ander dialect. Ze lijken sterk op elkaar, maar sommige klanken en woorden verschillen.
Tips: In de klas kan je iemand uitnodigen die iets in het dialect komt vertellen. Op deze manier maken de lln. kennis met het plaatselijke dialect. Nadien kunnen de kinderen zelf enkele woorden in het dialect aanleren en oefenen. Er kan ook aandacht besteed worden aan de gelijkenissen en de verschillen met het Standaardnederlands.

 

Volkskunstgroep Arjaun

 

Beschrijving: Arjaun is een volkskunstgroep die in het Pamels dialect zingt. Ze hebben al verschillende cd’s gemaakt. Ze hebben onder andere ook een liedje geschreven over de “Dikke van Pamel”.
Tips: De kinderen kunnen het lied van de “Dikke van Pamel” beluisteren. Nadien kunnen de kinderen nagaan wat de tekst juist wil zeggen. Ze kunnen ook zelf het lied leren zingen. Aan het einde van deze les kan het leuk zijn om met de kinderen de website van Arjaun eens te verkennen. Op deze website wordt de groep voorgesteld en krijg je meer informatie over de groep.
Contactgegevens: Secretariaat Arjaun vzw: 054/32.33.64
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: Arjaun

 

Verhalen

 

Verhalen over Roosdaal en zijn inwoners

 

Beschrijving: Er bestaan een aantal oude verhalen en legenden over Roosdaal en zijn inwoners. Er bestaan onder andere verhalen over de Hertboommolen en den Dikke van Pamel.
Tips: In de klas kunnen regelmatig oude verhalen voorgelezen worden. De verhalen kunnen aansluiten bij de thema’s van wereldoriëntatie.
Verhalen over Roosdaal en zijn inwoners.
Website: Volksverhalenbank

 

Naamgeving van straten en toponiemen

 

Beschrijving: Heel wat straatnamen in de gemeente zijn niet zomaar gekozen. Ze hebben een geschiedenis en ze vertellen een verhaal.
Tips: Tijdens een leerwandeling kan er aandacht geschonken worden aan namen zoals de Gasthuisstraat, de Kerkhofstraat, de Brusselstraat, … Na de wandeling kan er een werkblad aangevuld worden i.v.m. straatnamen en hun naamgeving. De lln. noteren namen van straten die ze tegenkwamen of die ze op een kaart opgezocht hebben in de juiste categorie van naamgeving.
Op de onderstaande website vind je ook nog veel informatie over de straatnamen.
Website: Straatnamen