Parochiekerken - Grot van Poelk - Kapelletjes - Kerkhoven

 

Parochiekerken

 

Onze-Lieve-Vrouwkerk in Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

 

Adres: Koning Albertstraat,
1760 Roosdaal (O.L.V.-Lombeek)
Beschrijving: De gemeente was vroeger een belangrijk bedevaartsoord. Mensen bezochten dan de vroeggotische kerk uit de 13de eeuw. Het is zeker eens de moeite waard om het houten Mariaretabel met de kinderen te bekijken. Dit bestaat uit meer dan 120 beeldjes die in 9 taferelen het leven van Maria voorstellen. De kerk kan enkel bezocht worden tijdens de vieringen of na afspraak. Je maakt best een afspraak met de heer Gilbert Van Laethem voor een klasbezoek. Er is ook een rondleiding mogelijk.
Tips: Na het bezoek aan de kerk kan er in de godsdienstles aandacht besteed worden aan enkele symbolische elementen van de kerk. Er kan ook gewerkt worden rond de patroonheilige Onze-Lieve-Vrouw.
Contactgegevens: Medewerker gemeentebestuur: Nicole Van Schepdael 054/89.49.01
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bezoek na afspraak: Gilbert Van Laethem 054/33.83.21
Website: Onze-Lieve-Vrouwekerk

 

Sint-Gaugericuskerk in Pamel

 

Adres: Brusselstraat 12,
1760 Roosdaal
Beschrijving: De Sint-Gaugericuskerk is een neogotische kerk die in gele baksteen en blauwe hardsteen gebouwd is. De preekstoel die je in de kerk vindt, dateert al van in de 17de eeuw. Hij stond waarschijnlijk nog in de oude kerk van Pamel. Deze kerk kan je na afspraak bezoeken. Hiervoor neem je best contact op met het parochiesecretariaat.
Tips: Na het bezoek aan de kerk kan er in de godsdienstles aandacht besteed worden aan enkele symbolische elementen van de kerk. Er kan ook gewerkt worden ronden de patroonheilige Sint-Gaugericus (Gorik).
Contactgegevens: Parochiesecretariaat: 054/33.11.55
Website: /

 

Sint-Apolloniakerk in Ledeberg

 

Adres: Kapelleweide 9,
1760 Roosdaal
Beschrijving: De kerk van Ledeberg bevindt zich op een getuigenheuvel. Het is zeker de moeite om deze kerk eens te bezoeken met de leerlingen. Dit kan na afspraak met de verantwoordelijke van de kerk. Je neemt hiervoor best contact op met het parochiesecretariaat.
Tips: Na het bezoek aan de kerk kan er in de godsdienstles aandacht besteed worden aan enkele symbolische elementen van de kerk. Er kan ook gewerkt worden ronden de patroonheilige Sint-Apollonia.
Contactgegevens: Parochiesecretariaat: 054/33.11.55
Website: /

 

Onbevlekt Hart van Maria in Kattem

 

Adres: Abeelstraat 81,
1760 Roosdaal
Beschrijving: De kerk werd gebouwd in 1947. In de kerk vind je onder meer het beeld “de Verrezen Christus”, verschillende glasramen en een O.-L.-Vrouwbeeld met kind. Deze kerk kan je bezoeken na afspraak met de verantwoordelijke van de kerk.
Tips: Na het bezoek aan de kerk kan er in de godsdienstles aandacht besteed worden aan enkele symbolische elementen van de kerk. Er kan ook gewerkt worden ronden de patroonheilige Onbevlekt hart van Maria.
Contactgegevens: pastoor Hans Decancq: 02/582.11.98
Website: /

 

Sint-Martinuskerk in Strijtem

 

Adres: Strijtemplein 8,
1760 Roosdaal
Beschrijving: Deze kerk staat bekend om haar 12 unieke brandglasramen. In de kerk bevindt zich bovendien een stenen catechismus. In het kerkgebouw zitten meer dan 30 duivels verscholen. Deze kerk kan na afspraak met de verantwoordelijke bezocht worden.
Tips: Na het bezoek aan de kerk kan er in de godsdienstles aandacht besteed worden aan enkele symbolische elementen van de kerk. Er kan ook gewerkt worden ronden de patroonheilige Sint-Martinus.
Contactgegevens: Luc Van Liedekerke: 054/26.00.37
E-mail : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Parochiesecretariaat: 054/33.11.55
Website: Sint-Martinuskerk

 

Sint-Amanduskerk in Borchtlombeek

 

Adres: Kerkplein,
1761 Roosdaal - Borchtlombeek
Beschrijving: De Sint-Amanduskerk dateert uit de 15de, 16de eeuw. In de kerk bevinden zich prachtige relikwieën. Deze kerk kan na afspraak bezocht worden. Je neemt hiervoor best contact op met de verantwoordelijke van de kerk.
Tips: Na het bezoek aan de kerk kan er in de godsdienstles aandacht besteed worden aan enkele symbolische elementen van de kerk. Er kan ook gewerkt worden ronden de patroonheilige Sint-Amandus.
Contactgegevens: Denise Van Roy: 02/582.07.98
Website: /

 

Grot van Poelk

 

Grot van Poelk

 

Adres: Op de hoek van de Grotstraat en de Omloopstraat,
1760 Roosdaal
Beschrijving: Deze grot is een replica van het bedevaartsoord in Lourdes. Vele mensen komen steun en troost zoeken op deze plek. De vele bankjes voor de grot zijn een rustplaats voor wandelaars, fietsers en gelovigen. Je kan deze grot vrij bezoeken met je klas.
Contactgegevens: /
Website: Grot van Poelk

 

Kapelletjes

 

In Roosdaal zijn er ongeveer 80 kapelletjes en bidplaatsen. Voor een overzicht hiervan, kan je terecht op de volgende website:
Kapelletjes Roosdaal

 

Kerkhoven

 

Het oude kerkhof aan de Kerkhofstraat aan de Dender

 

Adres: aan het einde van de Kerkhofstraat,
1760 Roosdaal
Beschrijving: Dit kerkhof is geklasseerd. Er worden geen mensen meer begraven. De oude graven zijn zeker de moeite waard om eens te bekijken. Op de grote graven in de middengang staan er mooie Latijnse spreuken.
Contactgegevens: /
Website: /

 

Het oude kerkhof en oorlogsmonument aan de kerk van Strijtem

 

Adres: Strijtemplein 8,
1760 Roosdaal
Beschrijving: Dit oude kerkhof bevindt zich rondom de kerk van Strijtem. Op dit kerkhof worden geen mensen meer begraven. Op het kerkhof staat ook een oorlogsmonument voor de gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Op het monument staan de namen van de gesneuvelden, de namen van oud-strijders en een spreuk.
Tips: Dit monument kan zeker bezocht worden in de periode van de herdenking van de Wapenstilstand op 11 november. Er kan vooraf in de klas rond de betekenis van Wapenstilstand gewerkt worden.
Contactgegevens: /
Website: /

 

Het oude kerkhof aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

 

Adres: Koning Albertstraat,
1760 Roosdaal
Beschrijving: Het kerkhof bevindt zich rond de kerk. Op dit kerkhof worden geen mensen meer begraven. Je vindt op dit kerkhof oude graven met mooie Latijnse spreuken.
Contactgegevens: /
Website: /

 

Het kerkhof in Strijtem

 

Adres: Lostraat,
1760 Roosdaal
Beschrijving: Op dit kerkhof wordt er nog altijd begraven. Dit kerkhof heeft ook een strooiweide,een urnenmuur en een urnenveld. Het kerkhof wordt binnenkort uitgebreid en krijgt een ontmoetingscentrum.
Tips: Tijdens het bezoek kunnen de leerlingen even vrij op het kerkhof rondstappen. Ze kunnen even stilstaan bij mensen die ze gekend hebben of bij graven waar geen bloemen op staan. Dit bezoek kan zeker een rijke observatie en een aanbreng of inoefening van heel wat woordenschat betekenen.
Contactgegevens: /
Website: /